IVANA ORLEANSKA ili DJEVICA ORLEANSKA

IVANA ORLEANSKA ili DJEVICA ORLEANSKA (pravo ime JEANNE D’ARC), francuska narodna junakinja (Domrémy-la-Pucelle, između 1410. i 1412 – Rouen, 30. V. 1431).

Ivana Orleanska

Ivana Orleanska, XV. st., Pariz, Centre historique des Archives nationales

Njezina pojava utjecala je na odlučan preokret u Stogodišnjem ratu. »Glasovi s neba« naredili su joj da spasi Francusku od engl. osvajača, a kralj Karlo VII. povjerio joj je vodstvo jednoga vojnog odreda. Oslobodila je opsjednuti Orléans (1429), pobijedila Engleze pokraj Pataya, a zatim povela kralja na krunidbu u Reims. Pokraj Compiègnea pala je u ruke Burgundaca (stranke domaćih velikaša, pristaša engl. kralja) i bila izručena Englezima. Po njihovu diktatu, crkv. sud (na čelu s biskupom Pierreom Cauchonom) osudio ju je na smrt kao krivovjerku i vješticu; spaljena je na lomači u Rouenu. Rehabilitirana je prilikom revizije procesa 1456, a Katolička crkva proglasila ju je 1920. sveticom. Druga nedjelja u svibnju, posvećena uspomeni na nju, slavi se u Francuskoj kao nac. blagdan.

Držićevi junaci zazivaju različite svece, a likovi Kotorana (Tripčeta u Dundu Maroju, Tripče u komediji Tripče de Utolče, Tripe u Arkulinu, Pasimaha u Skupu) ugl. zazivaju sv. Tripuna i sv. Ozanu Kotorsku, no jedanput se spominje i Ivana Orleanska. Naime, Tripe u Arkulinu kaže: »Ma per la verzine Zuana, kao mu ne zlo odgovorih; er one sekrete kotorske najbolje žene znaju« (III, 6). Misli on pritom na svađu s Arkulinom (II, 4), koji ga je nazvao »kurvina kilava trago«, no Kotoranin mu je ironično odvratio: »Ima bit da ti je to domaća spovidjela«, aludirajući na iznevjeravanje bračnih zavjeta. Zašto je Držić upravo na tome mjestu spomenuo djevicu Ivanu, nemoguće je znati.

Podijelite:
Autor: uredništvo