HOMOSEKSUALNOST

HOMOSEKSUALNOST, spolna privlačnost među osobama istoga spola.

Ona nužno ne isključuje i spolni nagon prema suprotnom spolu, no u tom slučaju govori se o biseksualnosti. Homoseksualnost je prisutna u gotovo svim društv. zajednicama, a tijekom povijesti mijenjao se odnos većine pripadnika zajednice prema njoj. U ant. Grčkoj nije smatrana devijantnim odnosom. Srednjovjekovna i ranomoderna društva eur. Zapada u skladu s kršć. moralom smatrala su homoseksualnost grijehom, često nazivanim »grijehom sodomije«. Na početku XX. st., s razvojem psihologije, na homoseksualnost se počelo gledati kao na devijaciju u ponašanju, a novija biogenetička istraživanja usmjerena su traženju genskog uzročnika homoseksualne spolne orijentacije.

Dubrovačke su vlasti 1474. prvi put donijele zakon »protiv sodomita« radi sprečavanja širenja »novog i prokletog« grijeha. Aneks iz 1534. detaljnije razrađuje odredbu te zabranjuje okupljanje muške mladeži u noćnim satima i zahtijeva organiziranje dnevnih škola kako bi im se odvukla pozornost od grešnih misli. U sačuvanom gradivu dubrovačkoga kriminalnog suda ne postoji ni jedan zabilježen slučaj kriminalnog progona homoseksualaca.

U komediji Tripče de Utolče nalazi se jedna homoseksualna aluzija. Naime, Nadihna, sluga Pedanta Krise, priželjkuje da Turčin napastuje Pedanta: »A jeda ga priguziči oni Turčin! Dinar ti, – dohiti ga!« (IV, 1). Ivan Slamnig primjećuje da bi Nadihna Turčinu za to ponudio i novac, što se može protumačiti dubr. predodžbom Turaka kao sodomita (Pristup Marinu Držiću s ove obale, 1964).

Podijelite:
Autor: Gordan Ravančić